sobota, 31 grudnia 2016

Szczęśliwego nowego roku + sałatka owocowa

Przygotowywana u nas zawsze ostatniego dnia roku . Nie jest to wypiek ale jest pyszna i prosta w przygotowaniu.

Sałatka owocowa

1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 200 g (u mnie rolmlecz)
1 puszka brzoskwiń 
2 banany
1 pomarańcza
3 mandarynki
mała paczka rodzynek

Brzoskwinie wyjmij z zalewy i pokrój w kostkę. Banany obierz i pokrój w plasterki. Pomarańcze i mandarynki obierz i pokrój w kostkę. Do pokrojonych owoców dodaj rodzynki i serek. Wymieszaj.
Smacznego

Szarlotka babci Zosi


Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis autorstwa mojej babci na pyszną szarlotkę. Moim zdaniem to najlepsza słodycz, jaką miałam okazję degustować. To ciasto jest nie tylko przepyszne, ale także pomaga przetrwać długie zimowe wieczory. 



Składniki 

- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- szklanka cukru 
- kostka margaryny Kasia 
- cukier wanilinowy 
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 3 szklanki mąki 
- 1,5 - 2 kg jabłek reneta
- cynamon


Sposób przygotowania 


- jajka utrzeć z cukrem
- mąkę zmieszać z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia
- do mąki dodać rozmieszane jajka, kostkę margaryny, śmietanę
- możliwie jak najszybciej zagnieść ciasto 
- ciasto schłodzić w lodówce
- poszatkowane jabłka udusić
- schłodzone ciasto podzielić na dwie części
- rozwałkować jedną z części i włożyć ją do brytfanki posypanej mąką ( ciasto ponakłuwać widelcem ), a potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C 
- zrumienione ciasto wyjąć, rozłożyć na nim uduszone jabłka i posypać cynamonem
- drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka 
- wstawić ponownie do piekarnika i piec do zrumienienia 
- wyjąć ciasto i schłodzić 
- schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem

Smacznego 😊😊


poniedziałek, 26 grudnia 2016

Ciasteczka z marmoladą/dżemem

To najprostszy przepis na ciasteczka jaki znam. Robi się je szybko, a są pyszne. Lepiej robić je z marmoladą bo nie wypływa ale dżem także się nadaje. Na poniższym zdjęciu są ciasteczka z dżemem Nie miałam akurat marmolady, a miałam otwarty dżem.


składniki

2 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła/margaryny
2 żółtka
trochę mniej niż pół szklanki cukru
marmolada/dżem

sposób przygotowania

Wszystkie składniki oprócz marmolady/dżemu zagniataj na gładkie ciasto. Następnie formuj kulki trochę mniejsze niż orzech włoski. Palcem zrób w kulkach wgłębienia i lekko spłaszczaj aby uzyskać kształt jak na powyższym zdjęciu. Wgłębienia wypełniaj marmoladą/dżemem. Ciasteczka piecz 10 do 15 minut w 180 stopniach na papierze do pieczenia.
Smacznego

sobota, 24 grudnia 2016

Rogaliki z ciasta francuskiego

Moim zdaniem najlepsze co można zrobić z ciasta  francuskiego.

ciasto francuskie
6 kawałków ulubionej czekolady


Ciasto francuskie z poprzedniego przepisu

http://cukrempudremposypane.blogspot.com/2016/12/ciasto-francuskie.html

rozwałkuj i wytnij trójkąty tak jak na zdjęciu.


Na szerszej części połóż  po kostce czekolady i zwiń rogaliki.


Piecz około 10 minut w 200 stopniach na papierze do pieczenia.
Smacznego

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie ma opinie trudnego do przygotowania ale wcale tak nie jest. Jego przygotowanie jest jednak czasochłonne. Efekt wynagradza poświęcony czas.

125 g mąki pszennej
150 g masła
1/4 szklanki wody
pół łyżeczki octu
szczypta soli

Do miski przesiej mąkę. W szklance wymieszaj wodę sól i ocet i dodaj do mąki. W rondelku rozpuść 25 g masła i dodaj do mąki z wodą, solą i octem. Zagniataj aż ciasto będzie elastyczne. Wstaw na 2 godziny do lodówki zawinięte w folie spożywczą. 125 g schłodzonego masła rozwałkuj przez folie spożywczą  na grubość około 1,5 mm. Wstaw masło do lodówki do schłodzenia. Wyjmij ciasto z lodówki. Blat posyp delikatnie mąką i rozwałkuj ciasto na kształt kwadratu o cieńszych brzegach. Na środek ciasta połóż masło wyjęte z lodówki i zawiń je w ciasto tak jak na zdjęciach poniżej.




Złożone ciasto rozwałkuj na prostokąt 3 razy dłuższy niż szerszy wałkując od środka aby  rozprowadzić masło  i złóż na 3, Zawiń w folie spożywczą tak jak na zdjęciu niżej.

 Włóż do lodówki na 1 godzinę.
Następnie wyjmij ciasto, rozwałkuj po przełożeniu ciasta o 90 stopni aby wałkować równolegle z liniami po poprzednim złożeniu. Włóż do lodówki.

Czynności z podkreślonego fragmentu powtórz jeszcze 3 razy.

Ciasto wystarczy teraz rozwałkować i upiec coś pysznego.

czwartek, 22 grudnia 2016

Pierniczki na choinkę i nie tylko

Robiłam tę pierniczki z myślą o ich ozdobieniu i powieszeniu na choinkę ale za szybko znikają i będę musiała zrobić kolejną partię. Te pierniczki stają się miękkie szybciej niż te z poprzedniego przepisu ale trzeba je przechowywać w wilgotnych warunkach. Można dorzucić do pojemnika kawałek jabłka. Są dobrym pomysłem na mały symboliczny świąteczny podarunek.

składniki

pół kostki  miękkiej margaryny ( tym razem użyłam Palmy )
3 szklanki mąki
1 i pół szklanki cukru pudru
3/4 szklanki miodu
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao

sposób przygotowania

Wszystkie składniki włóż do miski i krótko miksuj. Następnie przełóż na stolnice posypaną mąką i zagnieć gładkie i miękkie ciasto.tak przygotowane ciasto zawiń  w folie aluminiową i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, choć ja przechowuję je kilka dni i piekę w wolnej chwili. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około pól centymetra i wycinaj ciasteczka. Piecz pierniczki w 180 stopniach  6-10 minut n blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smacznego


niedziela, 18 grudnia 2016

Sernik bez pieczenia

Ten przepis mam od swojej babci jest prosty i idealny dla osób które chcą zrobić ciasto bez użycia piekarnika. W mojej rodzinie ciasto to ma wielu zwolenników i często słyszę prośby o jego przygotowanie. 



Składniki

1 kg sera do serników
ponad pól masła roślinnego tego większego ze słonecznikiem na opakowaniu lub jedno małe
1 opakowanie cukru waniliowego
6 kropli aromatu cytrynowego
3 łyżki maki ziemniaczanej rozmieszane w pół szklanki mleka
4 żółtka
pól szklanki cukru
2 paczki herbatników może być jedna herbatników jasnych i jedna ciemnych
czekoladowo orzechowy krem typu Nutella

Sposób przygotowania masy serowej

Przez cały czas robienia masy trzymaj ją na małym ogniu i  energicznie mieszaj
W dużym garnku roztop masło dodaj ser, mleko z mąką ziemniaczaną, żółtka i pozostałe składniki oprócz herbatników.  Nadal mieszaj do zagotowania i zgęstnienia masy.Odstaw do wystudzenia.

W tortownicy ułóż herbatniki niektóre pokruszone aby zakryć całe dno. Na herbatniki wyłóż połowę ostudzonej masy następnie kolejną warstwę herbatników jeżeli masz ciemne to ciemnych następnie drugą połowę masy i ostatnią warstwę jasnych herbatników. Posmaruj kremem czekoladowo orzechowym jeśli masz z tym problem zagrzej  krem np przy kaloryferze. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na noc.
Smacznego 


Pierniczki



Składniki 

2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
pól szklanki cukru pudru
1 łyżka miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
25 g świeżych drożdży 
40 g miękkiego masła
Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. W małym garnku podgrzej miód z masłem na małym ogniu.Wymieszaj. Dodaj drożdże i ponownie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.Następnie do suchych składników dodaj płynne oraz jajko. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj na ulubioną grubość wykrój ciasteczka i piecz 10 do 15 minut w 190 stopniach na papierze do pieczenia.
Smacznego

sobota, 17 grudnia 2016

Karpatka


Tego bloga stworzyłam przed chwilą więc nie mam możliwości dodania teraz zdjęcia ale zrobię to jak najszybciej. Dzisiaj zamieszczę mój ulubiony przepis czyli przepis na karpatkę. Jest to sprawdzony przepis. Ta karpatka nigdy mnie nie zawiodła zawsze była pyszna , a przy tym jest dość prosta w przygotowaniu.



Karpatka

składniki  na  dwa blaty do karpatki o wymiarach 22 na 27 cm:

1 szklanka wody
1 szklanka mąki
0,5 kostki do pieczenia Kasia
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

składniki na krem:

1 litr mleka
1 szklanka cukru
5 żółtek jaj
1 kostka do pieczenia Kasia
1 szklanka mąki

dodatkowo Kasia do wysmarowania blachy

sposób przygotowania blatów:

Do rondelka wlej wodę, włóż pół Kasi i dodaj szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia. Do wrzącej mieszanki wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieraj łyżka aż stanie się szkliste i zacznie odchodzić od ścian garnuszka. Zdejmij z ognia. Po lekkim przestygnięciu do masy dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Dwie formy o wymiarach 22 na 27 cm wysmaruj Kasią i wyłóż cienką warstwą ciasta. Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni lub do momentu w którym ciasto przestanie błyszczeć. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 15 minut bo ciasto opadnie

sposób przygotowania kremu:
3/4 litra mleka i cukier zagotuj. W misce zmiksuj żółtka z mąką i resztą mleka. Powstałą masę wlewaj do gotującego się mleka mieszając. Następnie potrzymaj jeszcze chwile krem na ogniu i odstaw do ostygnięcia. Miękką Kasie zmiksuj i dodawaj do niej partiami przestudzony krem.

Następnie krem wyłóż na jeden blat i przykryj drugim lekko dociśnij, posyp cukrem pudrem  i odstaw na godzinę do lodówki.
Smacznego