środa, 29 marca 2017

kuleczki rafaello



trochę ponad pół szklanki (szklanka 250 ml ) wody
1 niepełna szklanka cukru
230 g mleka w proszku pełnego
trochę mniej niż pół kostki masła pokrojonego w małe kawałki (masło 300 g) 
100 g wiórków kokosowych około 3/4 do masy a reszta do obtoczenia
migdały do środka każdej kuleczki w zależności jakiej wielkości robicie kuleczki potrzebna jest różna ilość dlatego najlepiej mieć całą paczkę ok 70 g

Wodę wlewamy  do garnuszka stawiamy na małym ogniu i powoli wsypujemy cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy mleko, masło oraz wiórki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy masę do wystudzenia. W tym czasie migdały obieramy po wcześniejszym zalaniu wrzątkiem. Z masy formujemy kuleczki do każdej z nich wkładając migdał. Następnie kuleczki posypujemy wiórkami i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin najlepiej całą noc.
Smacznego

wtorek, 21 marca 2017

bananowe placki



Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na bananowe placki. 
Deser jest bardzo smaczny i prosty do przyrządzenia. 
Mam nadzieję, że posmakuje również Wam.


SKŁADNIKI 

-  1 banan
-  2 jajka
-  2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
-  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-  olej do smażenia
-  4 łyżki mleka
-  5 łyżek mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE

 1. Jajka, mleko, jogurt roztrzepać np. widelcem, trzepaczką
 2. W oddzielnej miseczce rozgnieść banana
 3. Następnie trzeba dodać do roztrzepanej masy : proszek do pieczenia, mąkę oraz cynamon
 4. Wszystkie składniki należy wymieszać
 5. Tak przygotowaną masę wykładać na patelnię z rozgrzanym olejem
6. Smażyć chwilę z obydwu stron, aż do zrumienienia


ENJOY YOUR MEAL ;)


Jabłka w cieście




Składniki:
80 dag jabłek
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli

1) Obierz jabłka, wydrąż je z pestek i pokrój na plasterki ok. 1 cm
2) Pozostałe składniki zmiksuj ze sobą
3) Odstaw ciasto na ok. 20 min
4) Jabłka zanurzaj w cieście i smaż na złoty kolor na patelni, na dużej ilości tłuszczu
Możesz ozdobić je cukrem pudrem i polać polewą, lub smakować w takiej postaci. Smacznego! :)


piątek, 17 marca 2017

keks bez tłuszczu (biszkoptowy)

Przepis ten pochodzi z książki mojej babci. Jest to lżejsza wersja tradycyjnego keksu. Jako miłośniczka ciasta biszkoptowego od razu zapragnęłam go zrobić i oto jest,  i wyszedł pyszny. U mnie cięższe daktyle raczej opadły na dno ale za to orzechy i morele pozostały wyżej. Niestety nie zdążyłam zrobić lepszego zdjęcia bo zostało zjedzone

150 g mąki
150 g cukru
3 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
150 g bakalii ( orzechów, rodzynek, migdałów, daktyli,morele pełna dowolność)

Jajka ubij z cukrem i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Dodaj drobno pokrojone i oprószone mąką bakalie. Delikatnie wymieszaj. Przełóż na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Piecz w 180 stopniach około 30 minut do suchego patyczka.

Smacznego

wtorek, 14 marca 2017

Poranny koktajl

Hejka, jestem z kolejnym przepisem :) Tym razem mam dla was pomysł na przepyszny koktajl :)
Składniki:
2 banany
1 szklanka soku pomarańczowego
1 łyżka otrębów owsianych

1) Pokrój banany.
2) Wsyp/wlej wszystkie składniki do miksera. (Pamiętaj, żeby nałożyć pokrywkę!)
3)Miksuj do uzyskania płynnego napoju.

Smacznego! :)

piątek, 10 marca 2017

piernik - ciasto czekoladowe😊


Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na piernik autorstwa mojej babci Zosi. W mojej opinii ciasto jest przepyszne, a jego wykonanie jest bardzo proste.Mam nadzieję, że piernik posmakuje również Wam. 





SKŁADNIKI :
 - 3 szklanki mąki
 - 1/2 kostki margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- Słoiczek dżemu
- Przyprawa do pierników
- 3 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki kakao
- Szklanka mleka
- 1 opakowanie czekolady
PRZYGOTOWANIE :

1. Masło/Margarynę, cukier, jaja utrzeć
2. Mąkę, sodę, przyprawę do pierników, kakao wymieszać
3. Do utartej masy stopniowo dodawać suche składniki ciągle mieszając ( mąka, soda, przyprawa do pierników, kakao )
4. Dodawać ciągle mieszając mleko i dżem
5. Ciasto dobrze utrzeć i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką
6.Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza dopóty, dopóki włożony patyczek nie będzie suchy
7. Po przestudzeniu oblać ciasto rozpuszczoną czekoladą

ŻYCZĘ SMACZNEGO 😃

poniedziałek, 6 marca 2017

Sernik na jogurcie greckim

Przepis jest przerobioną wersją sernika ze strony 'przepisy Joli''. Zmniejszyłam ilość składników i wydłużyłam czas pieczenia . Pierwszy raz piekłam sernik. Niestety opadł ale nadrabia to smakiem. Jest bardzo delikatny i gładki.  Złoty z wierzchu. Szybko znika.


400 g jogurtu greckiego
2 jajka
0,5 szklanki cukru( mniej jeśli budyń jest z cukrem)
0,5 łyżki cukru waniliowego
1/4 szklanki oleju
45 g budyniu
herbatniki do wyłożenia blachy 20 na 20 cm około 12 herbatników (mogą być dowolne ja użyłam kakaowych)

Żółtka oddziel od białek. Z żółtek zrób kogiel - mogiel. Dodaj olej jogurt, budyń w proszku i 1/4 szklanki cukru. Dobrze zmiksuj. Białka ubij z  pozostałym cukrem. Piane dodaj do pozostałych składników. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj formę posmaruj ją masłem obsyp mąką i wyłóż herbatnikami. Wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz około 50 minut bez termoobiegu. Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.
Smacznego

czwartek, 2 marca 2017

Ciasto Makowe

Składniki:
600g mąki
50g drożdży
3/4 szklanki mleka
4 jajka
210g masła
200g cukru
400g masy makowej
1 torebka cukru waniliowego - opcjonalnie


1)Zagotuj mleko. Wysyp 500g mąki i uformuj dołek, do którego wlej 1/2 szklanki mleka. Połącz je ze sobą w misce.
2) 100g cukru rozetrzyj z drożdżami i zalej resztą mleka i dodaj do ciasta. Zagnieć
3) Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli. Dodaj do ciasta. Odstaw na jakiś czas.
4) Posmaruj blachę do  pieczenia margaryną i wysyp mąką. Przełóż do niej ciasto i nałóż na nie masę makową.
5) Cukier waniliowy, 100g cukru, 100g mąki i 60g roztopionego masła zmiksuj ze sobą, powinna powstać kruszonka, możesz podwoić proporcje ponieważ wychodzi jej dość mało.
6) Posyp kruszonką ciasto i włóż blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę, w temperaturze 170 stopni

Smacznego!