czwartek, 19 października 2017

pieguski
























1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 całe jajko
1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i wymieszać z solą. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem i jajkiem. Miksować do momentu powstania gładkie masy. Dosypywać powoli suche składniki i wyrabiać ręką. Ciasto rozłożyć na płasko (może być lepkie) i posypać czekoladą. Zagnieśćszybko ciasto i włożyć do lodówki(zawinięte w folie)na 15 min. Formować  kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na papierze do pieczenia w dużych odstępach. Piec 15-20 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka podczas pieczenia powinny się rozlać na boki tworząc duże okrągłe ciasteczka.
Smacznego

3 komentarze:

  1. Ciasteczka :) Przysmaki z dzieciństwa i nie tylko. Super Przepis trzeba coś wypróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń