piątek, 24 lutego 2017

ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe jest proste do zrobienia.  Lekko wilgotne ale wbity w nie patyczek powinien być suchy. Doskonałe do kawy lub herbaty. 



Uwaga szklanki o pojemności 200 ml czyli mniejsze niż standardowe o pojemności 250 ml możesz użyć opłukanego i osuszonego pojemniczka po jogurcie ten pomysł znalazłam na innym blogu.

200 g jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki pszennej przesianej                                      
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej cukru z prawdziwą wanilią)
3 jajka
3/4 szklanki oleju
cukier puder do posypania

Wymieszaj oddzielnie suche i mokre składniki połącz razem wymieszaj na gładką masę i przełóż do tortownicy o średnicy 28 cm na 60 minut bez termoobiegu lub 30 minut z termoobiegiem do suchego patyczka. Po przestygnięciu ciasta posyp je cukrem pudrem.

Smacznego

środa, 22 lutego 2017

Brownie

Hej :) Jestem nową adminką, mam na imię Martyna i od dzisiaj postaram się prowadzić tego bloga z Karolinką.

Jako pierwszy chciałabym opublikować przepis na ciasto brownie. Dostałam go od mojej przyjaciółki, Kredki, którą gorąco pozdrawiam 😚 😂



Składniki:
220 g masła
120g gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli

1) Rozstóp w rondelku masło i czekoladę. Jeśli została ci jeszcze jakaś czekolada do wykorzystania, możesz zetrzeć ją na wiórki i przed włożeniem ciasta do piekarnika posypać je nimi.
2) Utrzep jaja, cukier  i dodaj sól, wymieszaj z resztą ciasta
3) Dodaj mąkę i wymieszaj
4) Wlej ciasto do formy 20*20, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypaną mąką.
5) Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika o temperaturze 150 stopni Celsjusza na 30 minut

Smacznego!

zdrowe babeczki

Babeczki te są zdrowszą wersją babeczek z podstawowego przepisu który umieszczę później .  Są pyszne chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowuje się je bardzo szybko.  Jest to pierwszy przepis zamieszczony  po długiej przerwie spowodowanej brakiem czasu na pieczenie.















150 g otrębów pszennych
pół szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
90 g cukru
2 jajka
pół szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
100 g rodzynek

Oddzielnie wymieszaj otręby, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i rodzynki. następnie dodaj wymieszane ze sobą mleko,olej i jajka. Wymieszaj wszystko razem. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Smacznego