piątek, 24 lutego 2017

ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe jest proste do zrobienia.  Lekko wilgotne ale wbity w nie patyczek powinien być suchy. Doskonałe do kawy lub herbaty. 



Uwaga szklanki o pojemności 200 ml czyli mniejsze niż standardowe o pojemności 250 ml możesz użyć opłukanego i osuszonego pojemniczka po jogurcie ten pomysł znalazłam na innym blogu.

200 g jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki pszennej przesianej                                      
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej cukru z prawdziwą wanilią)
3 jajka
3/4 szklanki oleju
cukier puder do posypania

Wymieszaj oddzielnie suche i mokre składniki połącz razem wymieszaj na gładką masę i przełóż do tortownicy o średnicy 28 cm na 60 minut bez termoobiegu lub 30 minut z termoobiegiem do suchego patyczka. Po przestygnięciu ciasta posyp je cukrem pudrem.

Smacznego

1 komentarz: