czwartek, 2 marca 2017

Ciasto Makowe

Składniki:
600g mąki
50g drożdży
3/4 szklanki mleka
4 jajka
210g masła
200g cukru
400g masy makowej
1 torebka cukru waniliowego - opcjonalnie


1)Zagotuj mleko. Wysyp 500g mąki i uformuj dołek, do którego wlej 1/2 szklanki mleka. Połącz je ze sobą w misce.
2) 100g cukru rozetrzyj z drożdżami i zalej resztą mleka i dodaj do ciasta. Zagnieć
3) Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli. Dodaj do ciasta. Odstaw na jakiś czas.
4) Posmaruj blachę do  pieczenia margaryną i wysyp mąką. Przełóż do niej ciasto i nałóż na nie masę makową.
5) Cukier waniliowy, 100g cukru, 100g mąki i 60g roztopionego masła zmiksuj ze sobą, powinna powstać kruszonka, możesz podwoić proporcje ponieważ wychodzi jej dość mało.
6) Posyp kruszonką ciasto i włóż blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę, w temperaturze 170 stopni

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz