poniedziałek, 1 maja 2017

krówki


200 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
100 ml mleka
szklanka cukru (szklanka 250 ml) może być mniej jeśli wolicie mniej słodkie
łyżka miodu
pól kostki masła ( kostka 200 g)

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i stawiamy na małym ogniu i mieszamy masa ma bulgotać, ciemnieć do koloru karmelków oraz gęstnieć. Należy uważać aby masa się nie przypaliła. Kiedy masa już dostatecznie zgęstnieje przelewamy do naczynia aby lekko zastygło następnie kroimy na  prostokątne krówki można też uformować cukierki okrągłe kiedy masa jest jeszcze miękka ale nie lejąca
.
Smacznego

1 komentarz:

  1. Oj, przypominają smak dzieciństwa! Szkoda, że te sklepowe to głównie słabej jakości tłuszcz i syrop glukozowy! Nie można by sprzedawać takich, jak Twoje? ;)

    OdpowiedzUsuń