sobota, 26 sierpnia 2017

kopiec kreta bez cukru


Przepraszam za jakość zdjęcia, ale niestety problemy techniczne nie pozwalają na leprze. Przepis ten jest lekko przerobionym przepisem z bloga nakuchennymprogu.pl. Kopiec ten jest zdrowszą wersją tradycyjnego. Jest naprawdę pyszny i ma ciekawy smak dzięki mące gryczanej.



Na ciasto:
170 g mąki gryczanej
80 g mąki migdałowej czyli zmielonych migdałów
400 ml mleka kokosowego z puszki
100 g masła
80 g ksylitolu
30 g kakao ewentualnie karobu
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego

Na krem:
400 ml mleka kokosowego z puszki
60 g ksylitolu
kilka kropli aromatu waniliowego
45 g mąki ziemniaczanej
100 g masła

Dodatkowa
czekolada gorzka starta na grubych oczkach lub posiekana w drobną kostkę ilość według uznania
2- 3 banany
sok z cytryny aby banany nie czarniały

Krem:
W 50 ml mleka kokosowego rozmieszaj mąkę ziemniaczaną . W garnuszku zagotuj 350 ml mleka kokosowego z ksylitolem i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Po zagotowaniu zdejmij garnuszek z ognia i dodaj mleko kokosowe z mąką ziemniaczaną powoli,  energicznie mieszając. Postaw z powrotem tak przygotowany budyń na ogniu na 1 minute nadal mieszając. Budyń ma zgęstnieć. Pozostaw masę do wystudzenia. Miękkie masło ubij na puch i powoli dodawaj do niego budyń ucierając. Na koniec dodaj startą czekoladę i wymieszaj.

Ciasto:
Wymieszaj suche składniki mąki, kakao, ksylitol i proszek do pieczenia. Oddzielnie połącz mokre składniki. Masło roztop, wystudź i zmiksuj razem z mleczkiem kokosowym. Następnie do mokrych składników stopniowo wsypuj suche. Dokładnie wszystko wymieszaj. Piecz w tortownicy 23 cm w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut. Po przestudzeniu z ciasta odkrój wierzchnią warstwę aby powstał blat grubości  około 1,5 cm i delikatnie wydrąż  na głębokość 0,5 cm pozostawiając 1 cm brzeg o wysokości 1,5 cm. Odkrojone części pokrusz. na wydrążonym miejscu połóż przekrojone na pół (wzdłuż) banany uprzednio skropione sokiem z cytryny.

na ciasto z bananami nałóż krem formując kopiec i posyp pokruszonym wcześniej ciastem. Wstaw ciasto do lodówki i chłódź pare godzin przed podaniem.
Smacznego

1 komentarz: