czwartek, 7 września 2017

de volaille

Pyszne i soczyste kotleciki z kurczaka, które swoją soczystość zawdzięczają masłu. Odmiana od tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka.




2 piersi z kurczaka
trochę ponad pół kostki masła (zimnego) pokrojonego na słupki o szerokości około 1 cm
masło roślinne lub klarowane do smażenia
papryka słodka i ostra
sól
jajko i bułka tarta na panierkę
2 piersi delikatnie rozkrój na pół pod kontem aby oba kawałki były zwarte.Posól z obu stron i delikatnie rozbij aby nie zrobić dziur. Rozbite mięso od strony mniej zwartej posyp papryką słodkąi ostrą. Następnie połóż po 1 kawałku masła na tej samej stronie i szczelnie zawiń kotleciki aby masło nie wypłynęło z ich środka podczas smażenia. Przebij de volaille wykałaczkami żeby zabezpieczyć je przed rozwinięciem. Teraz zamocz kotleciki w jajku i obtocz w bułce tartej,smaż na maśle do zarumienienia.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz