środa, 13 września 2017

kurczak w sosie musztardowo-miodowym

Przepis dla osób które lubią miód, oraz sosy na ich bazie. Przepis ten wyróżnia się ciekawym smakiem, a także użyciem składników które pozornie wcale do siebie nie pasują. Razem jednak doskonale się sprawdzają. Miód nadaje słodycz, musztarda sprawia że danie nie jest mdłe. Boczek nadaje aromatu wędzonki, a papryka w sosie jest wspaniałym elementem estetycznym.



1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka oliwy do marynaty
3 łyżeczki musztardy francuskiej pikantnej
1/4 papryki czerwonej
około 80 ml śmietanki 30
oliwa do smażenia
1 grubszy plaster boczku wędzonego
szczypta sproszkowanego czosnku
sól do smaku

Kurczaka pokrojonego w kostkę zamarynować w miodzie , musztardzie, oliwie i czosnku w proszku. Marynować najlepiej kilka godzin.  Boczek pokrojony w kostkę podsmażyć na patelni. Potem dodać kurczaka razem z marynatą. Podsmażyć. Dodać śmietankę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić przez chwilę. Doprawić.
Smacznego

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa propozycja. Ja znam dużo prostszą, ale Twoją na pewno wypróbuje :-)

    http://garnekpomyslow.blogspot.com/search?q=udka

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie. Wreszcie coś dla mnie :D ulubione składniki na jednym talerzu.

    OdpowiedzUsuń