czwartek, 28 września 2017

pierogi z mięsem (ciasto bez jajek)


na około 14 pierogów

3 szklanki mąki
ponad 3/4 szklanki ciepłej wody
1/3 łyżeczki soli

na farsz ( nie podaje konkretnych ilości ponieważ ciężko ocenić ile akurat zostanie mięsa )
mięso z rosołu zmielone
podsmażona cebulka
sól i pieprz do smaku

przepis na ciasto

Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić wgłębienie i wlać nieco wody. Wodę dodawać powoli podczas wyrabiania ciasta. Ma ono być gładkie, elastyczne, nie lepkie. Ciasto rozwałkować dość cienko na grubość około 1 -1,5 mm podsypując stolnicę mała ilością mąki i formować pierogi. Za pomocą specjalnej maszynki lub bez niej formować pierogi.Metodą bez maszynki wycinając szklanką okrągłe kawałki ciasta i wkładając do każdego po 1 łyżeczce farszu, następnie pierogi należy zamknąć mocno zaciskając brzegi a następnie formując falbany ściskając sklejony brzeg ciasta i dwoma palcami ukośnie go skręcając. Dzięki temu pierogi nie rozkleją się. Wrzucić pierogi do posolonej  wrzącej wody i gotować chwilkę.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz