sobota, 17 grudnia 2016

Karpatka


Tego bloga stworzyłam przed chwilą więc nie mam możliwości dodania teraz zdjęcia ale zrobię to jak najszybciej. Dzisiaj zamieszczę mój ulubiony przepis czyli przepis na karpatkę. Jest to sprawdzony przepis. Ta karpatka nigdy mnie nie zawiodła zawsze była pyszna , a przy tym jest dość prosta w przygotowaniu.



Karpatka

składniki  na  dwa blaty do karpatki o wymiarach 22 na 27 cm:

1 szklanka wody
1 szklanka mąki
0,5 kostki do pieczenia Kasia
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

składniki na krem:

1 litr mleka
1 szklanka cukru
5 żółtek jaj
1 kostka do pieczenia Kasia
1 szklanka mąki

dodatkowo Kasia do wysmarowania blachy

sposób przygotowania blatów:

Do rondelka wlej wodę, włóż pół Kasi i dodaj szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia. Do wrzącej mieszanki wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieraj łyżka aż stanie się szkliste i zacznie odchodzić od ścian garnuszka. Zdejmij z ognia. Po lekkim przestygnięciu do masy dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Dwie formy o wymiarach 22 na 27 cm wysmaruj Kasią i wyłóż cienką warstwą ciasta. Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni lub do momentu w którym ciasto przestanie błyszczeć. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 15 minut bo ciasto opadnie

sposób przygotowania kremu:
3/4 litra mleka i cukier zagotuj. W misce zmiksuj żółtka z mąką i resztą mleka. Powstałą masę wlewaj do gotującego się mleka mieszając. Następnie potrzymaj jeszcze chwile krem na ogniu i odstaw do ostygnięcia. Miękką Kasie zmiksuj i dodawaj do niej partiami przestudzony krem.

Następnie krem wyłóż na jeden blat i przykryj drugim lekko dociśnij, posyp cukrem pudrem  i odstaw na godzinę do lodówki.
Smacznego


2 komentarze:

  1. proszek do pieczenia do ciasta parzonego? pomyłka, ja robię karpatkę od lat,to ciasto wygląda na naleśnikowe, ptysiowe musi być lekko podsuszone.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio robiłam z gotową masą, ale nie umywa się do tej domowej roboty :)

    OdpowiedzUsuń