niedziela, 18 grudnia 2016

Pierniczki



Składniki 

2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
pól szklanki cukru pudru
1 łyżka miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
25 g świeżych drożdży 
40 g miękkiego masła
Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. W małym garnku podgrzej miód z masłem na małym ogniu.Wymieszaj. Dodaj drożdże i ponownie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.Następnie do suchych składników dodaj płynne oraz jajko. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj na ulubioną grubość wykrój ciasteczka i piecz 10 do 15 minut w 190 stopniach na papierze do pieczenia.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz