sobota, 31 grudnia 2016

Szarlotka babci Zosi


Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis autorstwa mojej babci na pyszną szarlotkę. Moim zdaniem to najlepsza słodycz, jaką miałam okazję degustować. To ciasto jest nie tylko przepyszne, ale także pomaga przetrwać długie zimowe wieczory. 



Składniki 

- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- szklanka cukru 
- kostka margaryny Kasia 
- cukier wanilinowy 
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 3 szklanki mąki 
- 1,5 - 2 kg jabłek reneta
- cynamon


Sposób przygotowania 


- jajka utrzeć z cukrem
- mąkę zmieszać z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia
- do mąki dodać rozmieszane jajka, kostkę margaryny, śmietanę
- możliwie jak najszybciej zagnieść ciasto 
- ciasto schłodzić w lodówce
- poszatkowane jabłka udusić
- schłodzone ciasto podzielić na dwie części
- rozwałkować jedną z części i włożyć ją do brytfanki posypanej mąką ( ciasto ponakłuwać widelcem ), a potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C 
- zrumienione ciasto wyjąć, rozłożyć na nim uduszone jabłka i posypać cynamonem
- drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka 
- wstawić ponownie do piekarnika i piec do zrumienienia 
- wyjąć ciasto i schłodzić 
- schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem

Smacznego 😊😊


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz