niedziela, 18 grudnia 2016

Sernik bez pieczenia

Ten przepis mam od swojej babci jest prosty i idealny dla osób które chcą zrobić ciasto bez użycia piekarnika. W mojej rodzinie ciasto to ma wielu zwolenników i często słyszę prośby o jego przygotowanie. 



Składniki

1 kg sera do serników
ponad pól masła roślinnego tego większego ze słonecznikiem na opakowaniu lub jedno małe
1 opakowanie cukru waniliowego
6 kropli aromatu cytrynowego
3 łyżki maki ziemniaczanej rozmieszane w pół szklanki mleka
4 żółtka
pól szklanki cukru
2 paczki herbatników może być jedna herbatników jasnych i jedna ciemnych
czekoladowo orzechowy krem typu Nutella

Sposób przygotowania masy serowej

Przez cały czas robienia masy trzymaj ją na małym ogniu i  energicznie mieszaj
W dużym garnku roztop masło dodaj ser, mleko z mąką ziemniaczaną, żółtka i pozostałe składniki oprócz herbatników.  Nadal mieszaj do zagotowania i zgęstnienia masy.Odstaw do wystudzenia.

W tortownicy ułóż herbatniki niektóre pokruszone aby zakryć całe dno. Na herbatniki wyłóż połowę ostudzonej masy następnie kolejną warstwę herbatników jeżeli masz ciemne to ciemnych następnie drugą połowę masy i ostatnią warstwę jasnych herbatników. Posmaruj kremem czekoladowo orzechowym jeśli masz z tym problem zagrzej  krem np przy kaloryferze. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na noc.
Smacznego 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz