pi膮tek, 10 marca 2017

PIERNIK - CIASTO CZEKOLADOWE 馃槉


Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na piernik autorstwa mojej babci Zosi. W mojej opinii ciasto jest przepyszne, a jego wykonanie jest bardzo proste.

Mam nadziej臋, 偶e piernik posmakuje r贸wnie偶 Wam. 



SK艁ADNIKI :
 - 3 szklanki m膮ki
 - 1/2 kostki margaryny lub mas艂a
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- S艂oiczek d偶emu
- Przyprawa do piernik贸w
- 3 艂y偶eczki sody
- 2 艂y偶eczki kakao
- Szklanka mleka
- 1 opakowanie czekolady
PRZYGOTOWANIE :

1. Mas艂o/Margaryn臋, cukier, jaja utrze膰
2. M膮k臋, sod臋, przypraw臋 do piernik贸w, kakao wymiesza膰
3. Do utartej masy stopniowo dodawa膰 suche sk艂adniki ci膮gle mieszaj膮c ( m膮ka, soda, przyprawa do piernik贸w, kakao )
4. Dodawa膰 ci膮gle mieszaj膮c mleko i d偶em
5. Ciasto dobrze utrze膰 i wyla膰 na blach臋 posmarowan膮 t艂uszczem i posypan膮 tart膮 bu艂k膮
6.Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza dop贸ty, dop贸ki w艂o偶ony patyczek nie b臋dzie suchy
7. Po przestudzeniu obla膰 ciasto rozpuszczon膮 czekolad膮

呕YCZ臉 SMACZNEGO 馃槂

2 komentarze:

  1. Wygl膮da rewelacyjnie! Istne arcydzie艂o :-) Mam ju偶 ochodzt臋 na sam膮 my艣l. Pozdrawiam i dzi臋kuj臋

    OdpowiedzUsu艅
  2. Dzi臋kuj臋 ;)
    Mam nadziej臋, 偶e ciasto posmakuje ;)
    Pozdrawiam r贸wnie偶 ;)

    OdpowiedzUsu艅