środa, 29 marca 2017

kuleczki rafaello



trochę ponad pół szklanki (szklanka 250 ml ) wody
1 niepełna szklanka cukru
230 g mleka w proszku pełnego
trochę mniej niż pół kostki masła pokrojonego w małe kawałki (masło 300 g) 
100 g wiórków kokosowych około 3/4 do masy a reszta do obtoczenia
migdały do środka każdej kuleczki w zależności jakiej wielkości robicie kuleczki potrzebna jest różna ilość dlatego najlepiej mieć całą paczkę ok 70 g

Wodę wlewamy  do garnuszka stawiamy na małym ogniu i powoli wsypujemy cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy mleko, masło oraz wiórki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy masę do wystudzenia. W tym czasie migdały obieramy po wcześniejszym zalaniu wrzątkiem. Z masy formujemy kuleczki do każdej z nich wkładając migdał. Następnie kuleczki posypujemy wiórkami i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin najlepiej całą noc.
Smacznego

2 komentarze:

  1. Wyglądają super. Na prawdę smakują jak oryginalne? Są podobne w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Te kuleczki nie zawierają wafelka a mleko w proszku także jest mocniej wyczuwalne niż w oryginalnych ale smak jest podobny

      Usuń