Pyszne lekko wilgotne ciasto które na początku miało być zebrą ale moja miłość do czekolady sprawiła że masy czekoladowej zrobiłam tak dużo że wyszedł marmurek. Polecam. Obiecuje będzie pyszny.
3 jajka bardzo duże XL lub 5 jajek M
2,5 szklanki mąki dodatkowo 3 łyżki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g cukru waniliowego
3 łyżki kakao
Jaja zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym ( do zjaśnienia ).Dodaj mąkę (przesianą) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę oraz olej. Zmiksuj na gładka masę. Podziel masę na pół. Do jednej połowy dodaj 3 łyżki kakaa do drugiej 3 łyżki mąki. Wlej na blachę najpierw warstwę jasną potem ciemną. Ja piekłam to ciasto na bardzo dużej blasze dlatego jest dość niskie. Piekłam je 45 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Jeśli będziecie piec ciasto w mniejszej blasze może to zająć nieco więcej czasu, a ciasto będzie wyższe.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz