składniki na pulpeciki:
500 g mięsa mielonego z indyka / kurczaka
2 łyżki pikantnego ketchupu
łyżeczka oregano
szczypta kurkumy
łyżeczka papryki słodkiej
4 łyżki tartej bułki
sól
pieprz
Wszystkie składniki wymieszać i uformować małe pulpeciki. Usmażyć na oleju słonecznikowym lub rzepakowym.
składniki na sos:
12-13 suszonych pomidorów w oleju ziołowych
puszka ananasa w syropie i ponad połowa puszki samego syropu
330 ml śmietanki 30
ok 10 pomidorków koktajlowych
kilka listków świeżej bazylii
pieprz cayenne
kurkuma
pieprz
sól
Na patelnie z pulpecikami wlać sos z ananasa oraz pokrojone drobno suszone pomidory i pokrojonego na kawałeczki ananasa. Chwilę podsmażyć i wlać śmietankę. Doprawić. Na sam koniec dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i świeżą bazylię. Pomidorki mają być tylko lekko podgrzane jeszcze lekko twarde. Podawać z makaronem np spaghetti
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz