To najprostszy przepis na ciasteczka jaki znam. Robi się je szybko, a są pyszne. Lepiej robić je z marmoladą bo nie wypływa ale dżem także się nadaje. Na poniższym zdjęciu są ciasteczka z dżemem Nie miałam akurat marmolady, a miałam otwarty dżem.
składniki
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła/margaryny
2 żółtka
trochę mniej niż pół szklanki cukru
marmolada/dżem
sposób przygotowania
Wszystkie składniki oprócz marmolady/dżemu zagniataj na gładkie ciasto. Następnie formuj kulki trochę mniejsze niż orzech włoski. Palcem zrób w kulkach wgłębienia i lekko spłaszczaj aby uzyskać kształt jak na powyższym zdjęciu. Wgłębienia wypełniaj marmoladą/dżemem. Ciasteczka piecz 10 do 15 minut w 180 stopniach na papierze do pieczenia.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz