Karpatka
składniki na dwa blaty do karpatki o wymiarach 22 na 27 cm:
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
0,5 kostki do pieczenia Kasia
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
składniki na krem:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
5 żółtek jaj
1 kostka do pieczenia Kasia
1 szklanka mąki
dodatkowo Kasia do wysmarowania blachy
sposób przygotowania blatów:
Do rondelka wlej wodę, włóż pół Kasi i dodaj szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia. Do wrzącej mieszanki wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieraj łyżka aż stanie się szkliste i zacznie odchodzić od ścian garnuszka. Zdejmij z ognia. Po lekkim przestygnięciu do masy dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Dwie formy o wymiarach 22 na 27 cm wysmaruj Kasią i wyłóż cienką warstwą ciasta. Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni lub do momentu w którym ciasto przestanie błyszczeć. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 15 minut bo ciasto opadnie
sposób przygotowania kremu:
3/4 litra mleka i cukier zagotuj. W misce zmiksuj żółtka z mąką i resztą mleka. Powstałą masę wlewaj do gotującego się mleka mieszając. Następnie potrzymaj jeszcze chwile krem na ogniu i odstaw do ostygnięcia. Miękką Kasie zmiksuj i dodawaj do niej partiami przestudzony krem.
Następnie krem wyłóż na jeden blat i przykryj drugim lekko dociśnij, posyp cukrem pudrem i odstaw na godzinę do lodówki.
Smacznego
proszek do pieczenia do ciasta parzonego? pomyłka, ja robię karpatkę od lat,to ciasto wygląda na naleśnikowe, ptysiowe musi być lekko podsuszone.
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam z gotową masą, ale nie umywa się do tej domowej roboty :)
OdpowiedzUsuń